Tu est aqui:  / La Història / El Grup UC 1974-85

El Grup UC 1974-85

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

 

L’any 1973 l’Isidor i en Joan contacten amb en Victorí Planells i comencen a cantar junts; cançons pròpies, traduccions i algunes cançons tradicionals actualitzades amb estètica folk.

L’èxit d´aquestes darreres cançons els empeny a preparar un disc de llarga durada, que titulen UC. Cançons d’Eivissa. (Un uc és un crit ancestral i fortíssim que servia per expressar sentiments incontenibles.)

Aquest disc apareix el 1974 i té una acollida espectacular a Eivissa i Formentera. També va ser notable el ressò que el grup va obtenir a tots els Països Catalans. Tothom va interpretar que el primer element del títol del disc -UC- era el nom del grup. Així va quedar batejat el trio format per l’Isidor, en Joan i en Victorí.

El primer disc d´UC va marcar una inflexió en la música folk dels Països Catalans. El grup valencià Al Tall, per exemple, va néixer amb la voluntat de fer una tasca semblant amb la música tradicional valenciana.

L´èxit obtingut per aquest primer disc va empènyer al grup a preparar-ne un altre, que van titular En aquesta illa tan pobra. Aquest segon treball representava una evolució: se centrava en les cançons de tema social i polític i, a la vegada, introduïa temes propis (com Flors de baladre) i arranjaments més elaborats. Va aparèixer el 1976, perquè la censura no el va autoritzar fins que va morir el general Franco.

Durant aquests anys, en el clima vibrant de la transició política, el grup UC va fer nombroses actuacions i va participar en les concentracions més multitudinàries, com les Sis Hores de Cançó, de Canet.

El tercer LP del grup, titulat Una ala sobre el mar, va ser enregistrat per Isidor i Victorí el 1978. El tercer component d´UC, en Joan, estava ocupat en altres activitats. En aquest treball, es veu clarament la voluntat d´introduir nous temes propis, musicats seguint l´estètica de la música tradicional eivissenca, i nous instruments electrònics, com el sintetitzador, però sense trencar amb la senzillesa de la música popular.

A partir de 1978, les actuacions del grup UC van ser molt esporàdiques. La darrera reaparició del grup en aquesta primera etapa va ser l´estiu de 1985, amb moltiu dels 750 anys de la conquesta catalana de les Pitiüses.

Posteriorment, en Joan i en Victorí tornarien a usar el nom del grup UC en una segona etapa, però ja sense la intervenció de l’Isidor Marí.

Copyright

Copyright 2012 - 2022
© Falsterbo


Contacte

Email: eduard@doctorestivill.com
Manager: 607 905 698